Pro Vašeho miláčka je nejdůležitější motor, aby se kvalitně pohyboval tam, kam chcete Vy. Co zajistí jeho výbornou výkonnost? Jedině kvalitní motorový olej 5w40.

Tak Vy jste si mysleli, že miláčkem je rodina, manželka, nebo děti? Omyl. Miláček je Váš automobil. Jen si to přiznejte! Spočítejte si, kolik času a myšlenek věnujete svému vozidlu. A kolik času a myšlenek věnujete rodině? Tak vidíte.

Ale na tom není nic špatného, protože vozidlo ve finále slouží celé Vaší rodině najednou, nebo i jednotlivcům. Tak co by se stalo, kdybyste zanedbal péči o motor tím, že podceníte volbu oleje 5w40?

Zadřel by se motor, odvětí Vaše manželka, tak koupíš nový, no a?

Za hlavu se nechytejte, když manželka vysloví tak šílenou větu. Ona tomu nerozumí. Když v tuto chvíli nepopadnete dech, napište jí na lísteček sumu za nový motor, a ona se probere. Tak to se musíš opravdu postarat, odvětí velmi vlídně.

Ale vraťme se k motorovému oleji 5w40.

Vybrat ten správný je možná pro někoho opravdu složité. Vy ale musíte vědět, že výkonnostní třída motorového oleje pro Vaše vozidlo musí splňovat určité parametry. Také musíte vědět, jak často vozidlo používáte, abyste zvolil ten správný. Záleží i na viskozitě. A to možná víc, než na značce oleje 5w40.

Co je viskozita? To je takové měřidlo tekutosti, hustoty oleje. Odborníci v servisech tomu rozumějí samozřejmě nejlépe, takže se tam můžete poradit. Také záleží na teplotě. Ale obecně platí, čím řidší, tím horší mazací efekt.

V každém případě můžete s olejem 5w40 vyjet i do parných destinací, jako jsou letoviska na jihu Evropy.

Při výměně oleje 5w40 se řiďte pokynem výrobce. Ten nejlépe ví, za jak dlouho je nutné tuto akci provést. A nezapomeňte, že s výměnou oleje je nutné myslet i na olejový filtr a jeho výměnu!