Minilifting je vlastně jedna z forem faceliftu, pro někoho je to pojem neznámý, co vlastně si pod tímto pojmem představit?
 
Povolení a pokles kůže s tvorbou vrásek na obličeji je přirozeným projevem stárnutí. Doba, kdy tyto projevy začínají být zjevné, je individuální a pohybuje se mezi třiceti a padesáti roky. Závisí mezi jinými na typu kůže, dědičných faktorech, profesi, vlivu slunečního záření. Projevy stárnutí lze zmírnit vytažením a vypnutím kůže v obličeji – tzv. faceliftem (liftingem obličeje).
 
Pokud však ještě projevy stárnutí nejsou tak rozsáhlé, dá se provést právě minilifting.
–        jde o vypnutí kůže a zpevnění podkožního aparátu sice v malém, ale přesně cíleném rozsahu
–        proti klasickému faceliftu jsou jizvy menší a hojení rychlejší
–        ani minilifting proces stárnutí nezastaví, ale projevy může oddálit až o celou řadu let
 
Jak minilifting probíhá:
 
Provádí se pouze v lokální anestezii, zahajuje se řezem, který vede těsně kolem ušního lalůčku a v rýze za boltcem zhruba do její délky, potom se uuvolní kůže dolní poloviny tváře a krku a odstraní se její přebytky. Poté je třeba posunout a zpevnit svalovou podkožní strukturu, buď se provádí tzv. nařasením, nebo odstraněním povolené podkožní struktury a následně sešitím stehy, které jsou vstřebatelné. Nakonec se musí sešít kožní okraje, také vstřebatelnými stehy. Na konci je obvázána celá hlava.
Proti klasickému faceliftu, trvá minilifting zhruba 40-50 minut, což se o klasickém faceliftu říct nedá, tam je doba operace několikanásobně delší.
 
Po operaci musíte počítat s otoky, někdy i podlitinami, které však mizí většinou do jednoho týdne, po tu dobu pro Vás musí být samozřejmostí, že budete spát pouze na zádech, a lékaři Vám jistě doporučí klidový režim, kdy musíte omezit pohyb hlavy a krku. Pokud jste zvyklí na fyzickou zátěž nebo chodíte cvičit, budete si muset dát pauzu zhruba na 3 týdny.
 
Velikou výhodou miniliftingu je kratší doba hojení, méně viditelné jizvy (po půl roce už je ani neuvidíte), a hlavně výsledek působí velmi přirozeně.