Vyznáváte veganský či vegetariánský životní styl? Považujete tento způsob stravování za etický vůči zvířatům a také výhodný po zdravotní stránce? A nakupujete potraviny převážně v prodejnách zdravé výživy? Právě tam se objevují mnohé potravinářské výrobky, k jejichž zhotovení bylo zapotřebí mísit různé suroviny, případně je tepelně upravovat. Kupříkladu taková veganská tatarská omáčka. Anebo luštěninové pomazánky. K výrobě těchto zdravých pochoutek jsou zapotřebí i vhodné pomůcky, jako jsou nádoby z nerezové oceli, které odolávají vysokým teplotám a agresivnímu působení chemických látek. Kuchyňské nádobí a další nádoby pro potravinářský průmysl se zhotovují ze speciální ušlechtilé oceli.
Z materiálu 1.4541. Jedná se o nerezovou žáruvzdornou ocel ČSN 17 248. Tato ocel odolává vůči korozi v prostředí, v němž se vyskytují různé kyseliny a chloridy, což je právě případ potravinářské výroby. Tyto vlastnosti materiálu jsou dány jeho chemickým složením. V této oceli se vyskytují legující prvky chrom, nikl, titan, mangan a křemík.
Tento typ oceli se také využívá v medicíně. Tam je zapotřebí například pro chirurgické nástroje. Dále se s touto speciální ocelí počítá v automobilovém průmyslu a při výrobě tlakových nádob, ve kterých se skladují různé chemické látky i při vyšších teplotách.Ocelárny však dodávají na trh i celou řadu jiných typů ocelí, jako jsou cementační ocel, žárupevná ocel, nitridační ocel, konstrukční ocel, pružinová ocel atd. Výroba oceli stále představuje důležitý výrobní program pro mnoho průmyslových odvětví. Ocel je zkrátka nepostradatelnou surovinou pro náš život a potřebujeme ji pro zhotovení dopravních prostředků a strojů, zemědělské a stavební techniky, domácích spotřebičů, nábytku, elektroniky, sportovních potřeb, hraček, nářadí a dalších výrobků spotřebního charakteru.