1.       Kočku nejde vycvičit
Kočka vás nikdy nebude poslouchat na slovo tak, jak to dokáže pes. Jenom velmi těžko budete odbourávat některé její vrtochy, jako může být lezení po žaluziích, žvýkání vašich pelargonií, skákání na skříň a shazování drahého porcelánu. Pokud si myslíte, že jsou ve vašem bytě věci, kterých se nesmějí dotýkat ani vaše děti, zvažte, zda je kočička dobrým kandidátem na pozici domácího mazlíčka a zda by nebylo lepší pořídit si třeba želvičku.
bílošedá kočka
2.       Co když nebudete doma
Kočka je samostatnější než pes, vydrží sama doma s dostatkem jídla i tři dny, aniž byste museli mít starost. Kočky domácí jsou společenská zvířata, pokud nic nerozptyluje jejich pozornost nebo pokud je nevyprovokujete ke hře, budou spát, než se vrátíte a opět jim budete věnovat pozornost.

Ale pokud odjedete déle než na víkend, bylo by dobré přemýšlet o tom, kdo by byl ochoten se o ni postarat, vynést jí kočičí záchod, doplnit jídlo nebo vodu či kočičí mléko. Pamatujte, že kočky nerady cestují a pokud žijí v bytě, jsou na to místo fixované a její převážení na místo, které kočka dobře nezná, pro ni bude traumatizující.

3.       Alergie
Také si dobře zjistěte, zda některý z členů rodiny není na kočky alergický. I kdybyste uklízeli každý den, kočičích chlupů se nezbavíte. Jsou prostě všude. Pokud je člověk, který se často vyskytuje ve vašem bytě alergik, kočička není vhodným kandidátem na pozici domácího mazlíčka. Co ale takový chameleon?
sedící kočka
4.       Veterinární péče
Kočky se průměrně dožívají věku patnácti let, pokud se jedná o bytové kočky, věk může být i osmnáct až dvacet let. Dá se tedy říct, že je to společník na velkou část vašeho života.

Za tuto dobu potřebují pravidelnou veterinární péči, kterou je dvakrát ročně odčervení, jednou za dva roky přeočkování a podobně. Jenom očkování vás ročně vyjde přibližně na tři tisíce korun, a to jenom v případě, že vám kočička neonemocní.