O výchově dětí bylo napsáno spoustu knih, článků a různých doporučení. Nedá se ovšem říci, který styl výchovy je ten správný. Pokud toužíte po tom vychovávat vaše dítě jinak a lépe, nabízí se možnost kontaktního rodičovství, v posledních letech stále oblíbenějšího stylu výchovy. Při kontaktním rodičovství je důležitý nejen fyzický, ale také psychický kontakt. Je důležité, aby dítě získalo pocit jistoty a vědělo, že tu pro něj rodič bude kdykoliv ono bude potřebovat. Vaše miminko si zaslouží zahrnout láskou hned po narození.

PRINCIPY KONTAKTNÍHO RODIČOVSTVÍ:
o Kojení (fyzický kontakt s matkou)
o Nošení dětí v šátku nebo v ergonomickém nosítku a chování v náruči
o Společné spaní s rodiči v jedné posteli
o Pláč dítěte jako způsob komunikace ne jako prostředek manipulace
Mezi snad základní prvek kontaktního rodičovství patří právě společné spaní s rodiči. Dítě potřebuje v prvních měsících života získat pocit důvěry a cítit neustálou přítomnost rodiče, především matky, tak jak tomu bylo po dobu 9 měsíců strávených v matčině těle.

Další důležitou součástí tohoto způsobu výchovy je nenechat ho vybrečet, protože pláč je v tomto období jediným možným způsobem komunikace miminka se svými rodiči. Pláčem tedy dává najevo když má hlad, mokrou plenku nebo když ho trápí bolavé bříško. V takovém případě rozhodně není správné tento projev komunikace přehlížet, ale naopak je vhodné poskytnout dítěti svoji náruč a pocit bezpečí. Tím si s děťátkem vytvoříte krásný a harmonický vztah.

Vydejte se tou správnou cestou hned po narození miminka, respektujte jeho potřeby a přání, dopřejte mu lásku a pocit bezpečí a buďte tu pro něj 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Věřte, že se vám to vyplatí. Dopřejte vašemu děťátku maximální možnou péči s ohledem na jeho potřeby.