Ono totiž není podnikatel jako podnikatel. Do našeho hlavního města se nahrnula spousta “vykuků”, kteří by měli rádi bezpracný zisk. Když pomineme různé podvodníky, budeme hovořit o té druhé části. Ti podvodníky nejsou, ale starostovi a prý i lidem jejich způsob podnikání vadí. Zda souhlasíte, či ne, je jedno. Zkusme být nestranní a podívejme se na problém nezaujatě.
Mickey mouse

Jde o v převážné části mladé lidi, kteří na sebe natáhnou kostým a „baví“ turisty. Kostým může být jakýkoli, panda, Mickey Mouse, medvídek, prostě cokoli. Všeobecně se tomu lidové říká pouliční umění. No, umění, prostě se tomu tak říká.

No a tato část lidí, si totiž přijde na pěkné peníze, které nejsou zdaněny. Což samozřejmě irituje ty nahoře.
Forma buskingu

A také se do Prahy, tím méně historického jádra nehodí.

Takže si to shrneme. Kvůli úniku daně je tam nechtějí “vyžírky” shora, a kvůli „nepatřičnosti“ radnice. Nebudeme dloubat do toho, zda si náhodou nejdou na ruku stejně jako v případě taxíků, ale zkusme si to představit. Třeba Zlatou uličku, ve které potkáte pandu, nebo Mimoně na Karlově mostě. Jak to na turistu působí? Jak na kterého. Děti to vítají, protože je to milé zpestření nudných památek, které je většinou nezajímají, a tudíž i nebaví. Většině dospělých je to naprosto jedno. Buďto si jich nevšímají, nebo se pousmějí a sáhnou do kapsy. Kolik je asi těch, kterým to vysloveně vadí?

Nyní je to již jedno. V platnost vstoupila nová vyhláška o tak zvaném buskingu a zde se mimo jiné přesně praví že je zakázáno „vystoupení v převlecích za zvířata či postavy z filmů, televizních pořadů nebo počítačových her”.
Pouliční umělec

S tím se svezli i ostatní, třeba vyfukovači bublin, ti, co používají aerosol a další. On je tam totiž ještě dodatek o obtěžování lidí, bránění vstupu a tak dále a tak dále.

Takže tento „byznys“ již v Praze asi nepokvete. Tedy jen na určitých místech, kde vyhláška platí. Jinde se s těmito umělci však setkat můžete.