Španělsko

Španělsko se rozkládá na Pyrenejském poloostrově. Je oblíbenou destinací mnoha cestovatelů a turistů. Na západě sousedí s Portugalskem, na jihu s Gibraltarem (zámořské území Spojeného království), a dále má také společné hranice s Francií a Andorrou. Nutno zmínit, že ke Španělskému království náleží také Kanárské ostrovy, které se nachází v Atlantském oceánu. A dále také Baleáry ve Středozemním moři. Úředním jazykem je samozřejmě španělština. Mezi největší a nejznámější španělská města patří jistě například Madrid, Barcelona, Valencia, Malaga nebo Palma de Mallorca.

spanelsko

Španělsko charakterizuje známý temperamentní tanec flamenco, v kterém se velmi odrážejí vlivy cikánské kultury. Jednou z nejznámějších španělských tradic je corrida, tedy býčí zápasy. Jsou s oblibou provozovány především na jihu země. Katalánsko totiž v roce 2010 rozhodlo o jejich zákazu. Ze Španělska pocházejí i mnozí světově známí umělci. Jmenujme například ikony malířství Pabla Picassa, Salvatora Dalí nebo Francisca de Goyu. Ze současných umělců se na světovém hudebním nebi prosazuje hlavně zpěvák Enrique Iglesias.

vino

Vyhledávaná pro své speciality je také španělská kuchyně. Je ovlivněna mnoha národnostmi, které žili na Pyrenejském poloostrově. Byly to hlavně Keltové a Iberové. Významně kuchyni ovlivnila i blízká Francie a Portugalsko. Některé ze stravovacích návyků byly přijaté i od Arabů a Židů. Typické jsou zde pokrmy z ryb a mořských plodů. Dále také mají nezastupitelnou úlohu luštěniny a dušené maso. Na světové úrovni se proslavila i španělská vína https://iwc-club.cz/cze_m_Nabidka_Zeme-a-regiony_Spanelsko-195.html, jmenujme alespoň několik nejznámějších, kterými jsou šumivé víno cava, dále Tempranillo nebo alkoholizované víno Sherry. Nejznámějšími španělskými pokrmy jsou například polévka Gazpacho, oblíbená Paella, Tortilla espaňola, kořeněné klobásy Chorizo, předkrm Tapas nebo plněná bageta Bocadillo.