Kdybychom měli špatnou ekonomiku, tak by to bylo špatné i s námi. Ekonomika tvoří stát a stát tvoří lidé. A tady se to potom opakuje, protože ekonomika hýbe celý světem. Proto jsou státy chudé a některé tak bohaté, že mají krásná města a lidí taky více peněz. Jak všichni víme, tak peníze dané státem se vyvažují zlatem. Ekonomika na tom je tak, kolik má země zlata. Takže si je žádný stát nemůže tisknout, jak se mu zachce. Slyšela jsem totiž řeči, že lidé by byli bohatší, kdyby si tát natiskl hodně peněz a pak je dal lidem třeba na výplaty nebo jako dar. Musím říct, že nápad je to skvělý a jistě by ho každý uvítal, ale takhle to opravdu nefunguje. Kdyby to tak bylo, tak netrpí nikdo nouzí a všichni by se měli dobře. A lidé by nakupovali tak drahé věci ve velké, že by to ani nebylo možné a taky by to asi potom bylo nudné. Vždy co by člověk dělal třeba s deseti luxusními televizemi nebo mobily?

Sociální sítě hýbou taky ekonomikou.

Ale na druhou stranu by peníze navíc pomohli rodinám, které jsou na tom ekonomicky hodně špatně. A ne svou vinou. Znám případy, kdy slušná pracovitá rodina přišla na mizinu. A to kvůli tomu, že rodině zemřel otec, hlavně živitel rodiny. Matka byla na mateřské dovolené s dvojčaty, a ještě měli tříletého syna, takže ona do práce nemohla.

Každá zěmě má své ekonomické starosti.

Navíc měli hypotéku a další půjčky, takže chudák maminka přišla o všechno. Musela pod cenou prodat dům a přepsat hypotéku, aby měla na malou garsonku a na jídlo. Dokázala tak žít tři roky, ale potom byla úplně na mizině. Je to vážně škoda a myslím, že stát by měl myslet na lidi, kteří jdou na tom ekonomicky špatně. Ekonomika by měla být skvěle stavěná a myslet na všechny. Jsou třeba země, kde je velké nerostné bohatství, takže tady je jasné, že ekonomika tady bude vážně skvělá oproti například rozvojovým zemím. To je známe všude a je to smutné. A jak byste si například vy počali, kdybyste přišli náhle o peníze? Třeba o půlku příjmu a kdybyste měli vysoké půjčky? Není to vůbec lehké, to mi věřte.