Každý, kdo rád cestuje, by alespoň jednou za život měl zkusit exotiku. Japonsko je známé díky své jedinečné a fascinující kultuře a je považováno za perlu Orientu. Na každém kroku narazíte na nějakou tu zajímavost či podivnost. Podíváme se na pár těch nejznámějších a nejchutnějších jídel a alkoholu jménem Sake, které si vychutnává každý Japonec.
·         Jídelní hůlkyjsou jednou z hlavních části prostřeného stolu většiny asijských zemi, tedy i Japonska a je nutné se o nich zmínit. Japonci obratnou manipulací zvládnou hůlkami jíst kdejaké jídlo. Vyrábějí se ze dřeva, bambusu, kovu či plastu.
 japonské jídlo
·         Ramen je silná a opravdu vydatná nudlová polévka. V základu se podává s vejcem natvrdo a kousky vepřového masa. Bývá obohacena houbami, sójovou omáčkou, mořskými řasami a spoustou dalších pochutin. Při ochutnání můžeme cítit výraznou chuť tzv. „pátého typu“ zvanou umami.
 
·         Sushi zná snad každý. Znají ho lidé téměř po celém světě. Je tedy pravděpodobně nejoblíbenějším japonským jídlem. Má mnoho variant. Nejčastěji jde o syrové rybí maso (rybu můžeme nahradit například plátkem avokáda), drobnou zeleninu a vařenou rýží ochucené octem. To celé je zarolováno do lisované mořské řasy.
 
·         Onigiri je pro Japonce typická svačinka. Vařená rýže je vytvarovaná do koule či trojúhelníku a zabalena v listu mořské řasy. Obvykle se plní různými rybami nebo naloženou zeleninou.
 suši s hůlkami
·         Sašimi další jídlo obsahující syrové maso ryb a další mořské plody. Název získalo díky specifickému způsobu usmrcovaní ryb, kdy jim je ostrou čepelí probodnuta hlava. Maso tak zůstane déle čerstvé a křehké.
 
·         Sake je tradiční alkohol původem z Číny. Do českého jazyka se překládá jako „alkoholická nápoj“ a vyslovuje Saké. Obvykle si pod názvem představíme rýžové víno, kdy se jedná o nápoj z kvašené rýže, který se vaří obdobně jako pivo. Může se podávat teplé i studené. Pro každého pravého Japonce je Sake vše, co obsahuje alespoň kapku alkoholu (u nás třeba rum).