Asi každý z nás chce mít na zahradě nějaký stinný koutek, kde si může v horkém letním dni sednout, aniž by byl vystaven přímému Slunci. To však není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát.

V první řadě je zde fakt, že naprostá většina zahrad se skládá buď ze záhonů, nebo z udržovaného, takřka anglického trávníku. Pokud zde jsou nějaké stromy, pak se obvykle jedná o nízké ovocné druhy. Jejich výška je záměrně udržována malá, aby se daly pak snadněji očesat. To však znamená, že příliš stínu neposkytnou.

pergola1

Jistě, nejlepší jsou zde vysoké, vzrostlé listnaté stromy. Ty však zahrádkáři nemají příliš v oblibě. Jednak jim stíní na záhony, a zároveň je z nich především na podzim spousta odpadu v podobě listí, které je pak nutné shrabat. To znamená práci navíc, a té se rozhodně chtějí vyhnout.

Dobrá, přirozený stín zde nemáme. Jaké máme jiné možnosti? Velmi oblíbené jsou nejrůznější altány. Ty poskytují poměrně dobré zastínění. Jejich nevýhodou jsou pak větší rozměry, které znamenají, že se nevejdou na každý pozemek.

Zde se proto vyplatí spíše pergola. Jedná se v podstatě o stříšku, která vede z budovy a přesahuje ji. Můžeme ji mít například u chaty či chalupy, ale i u rodinného domu. Pod ní je pak možné si sednout do stínu.

pergola2

Její výhodou jsou menší rozměry a také menší stavební náročnost oproti altánu. Na druhou stranu to však znamená, že neposkytuje tak velký stín. Proto se nehodí například pro rodinné posezení – všichni by se tam zkrátka nevešli. Pokud si však jen někdo chce vytáhnout židli ven a sednout si, pak je to ideální řešení.

Samozřejmě lze použít některý z velkých slunečníků, i ty však mají své nevýhody. Předně je nelze nechávat venku neustále, neboť déšť a především vítr jim příliš nesvědčí. Proto je nutné jej po každém použití uklidit, což se ne každému chce.

Avšak ať už si vyberete jakoukoliv možnost, rozhodně vězte, že stín, který vám poskytne, oceníte.