Naše babičky, žijící na venkově, si byly dobře vědomé nejcennějších pokladů, které nám darovala příroda, a snažily se zužitkovat vše, co bylo při ruce. Zimní období bylo dříve důvodem k tomu, dobře se na něj připravit již v průběhu léta a podzimu a součástí těchto příprav bylo také sušení ovoce. Nejčastěji se v našich končinách sušily švestky a slívy, meruňky, broskve, hrušky a jablka.

sušená jablka

Sušeným jablkům se neřeklo jinak, než křížaly, děti si je cpaly do kapes, když sáňkovaly na kopci za vesnicí, nosily je do školy k svačině a byly cenným zdrojem vitamínu C kromě naklíčených semen, kysaného zelí a některých plodů, které bylo možno sklízet na uskladnění v chladném sklepě. Křížaly byly dokonce velmi cenné i za socialismu např. mezi vojáky základní služby, kterým posílali rodiče do kasáren balíčky na přilepšenou.

Sušená jablka OILSEED SERVIS s.r.o. se uplatní i v moderní domácnosti, po namočení do vody do jablečného závinu, do obilných kaší se skořicí, anebo jen tak pro chuť na zdravé mlsání při čtení knihy nebo sledování oblíbeného filmového titulu. Sušená jablka nejvyšší kvality se k nám dováží i ze vzdálených končin, jednou ze zemí, která je kvalitou a bohatou produkcí ovoce vyhlášená, je Tádžikistán.

Hory v Tádžikistánu

Tádžikistán vyvolává v mnohých z nás představy o vzdálené exotické zemi asijského kontinentu a někteří nadšenci sem také cestují, aby obdivovali strmé horské štíty a překrásnou přírodu. V údolích je také velmi úrodná půda s příhodnými podmínkami pro pěstování ovoce a zeleniny, které mnohdy předčí nejúrodnější oblasti Polabí a Jižní Moravy. Čerstvé ovoce je tu významným obchodním artiklem i na tamních tržnicích, pěstuje se v BIO kvalitě osvědčenými metodami a způsoby, které se dědí z generace na generaci. Ovoce na tržnici také bývá na místní poměry velmi levné, je ho dostatek po celé období jeho sklizně.