Zahrada, kde si můžete v letních dnech příjemně odpočinout a načerpat novou energii, je jistě lákavou představou. Někdo se bude cítit dobře na krátce sestřiženém a upraveném trávníku, jiný dá přednost přírodnějšímu rázu. Ať už je zahrada v jakémkoli stylu, bez údržby se neobejde. Abyste se mohli z upravené zeleně těšit, měli byste dodržet několik základních pravidel a držet se jich.

Důležitá je pravidelná zálivka. Dostatečně zalévejte rostliny, které potřebují více vody. Pozornost věnujte hlavně rostlinám, které rostou na přímém slunci. Půdu řádně prolijte. Lehký postřik dostačující nebude. Pokud pěstujete rostliny, které špatně snáší sucho, můžete okolí kořenů zasypat mulčovací kůrou, která udržuje vlhkost.

altan1

Odstraňujte plevel, suché listy a odkvetlé květy.

Rostliny, zvlášť v nádobách, alespoň jednou za 14 dní pohnojte. Můžete sáhnout po chemických hnojivech nebo si vyberte hnojiva přírodní. Přihnojit rostliny můžete kompostem nebo si připravte třeba kopřivovou jíchu. Možností je i výsev zeleného hnojení.

Na rostliny, které jsou napadeny škůdci, aplikujte vhodný postřik. Při této činnosti dbejte na své zdraví. Při postřiku si chraňte obličej i ruce. Rostliny pravidelně sledujte, zda nejsou napadené. Nejčastěji na rostlinách objevíte mšice.

kvetoucí macešky

Sbírejte slimáky, kteří se schovávají pod velkými listy rostlin a kameny.

Máte-li na zahradě živý plot, nezapomeňte také na jeho úpravu. Pravidelným sestřihem docílíte kompaktního vzrůstu a také bude lépe vypadat. Plot bude hustý, pomůže zachytit hluk i prach. Budete také chránění před zvědavými pohledy kolemjdoucích.

Jestli pěstujete ovocné keře a stromy, pravidelně otrhávejte zralé ovoce a odstraňujte napadené či nahnilé plody.

Aby vaši zahradu zpestřil ptačí zpěv, rozmístěte po zahradě krmítka. Můžete pak po celý rok, pozorovat naše ptactvo.